A Nosztalgia Tv és rádió köszönt minden kedves látogatót '

Kedves Látogató ' A Nosztalgia Blogban a múltra emlékezhetünk' Nosztalgiázzunk együtt ' Facebookon : Nosztalgia oldal Nosztalgia csoport A Nosztalgia bolgban véleményt írhat,üzenhet ' Jó szórakozást '

Keresés ebben a blogban

2012. április 14., szombat

100 éves a Titanic

Ha ezt a szót halljuk , hogy "Titanic" ,mindenkinek a Titanic hajó tragédiája jut eszébe.Ez a tragédia 100 éve történt.Rá emlékezünk most '


Az RMS Titanic tragikus elsüllyedése a történelem egyik legtöbb áldozatot követelő hajókatasztrófája - a szerencsétlen baleset mintegy 1517 ember halálát okozta. A 712 túlélőt az RMS Carpathia mentette meg.
Kevés olyan katasztrófáról tudunk, amely ilyen messzemenő hatást gyakorolt volna a társadalomra, mint a Titanic elsüllyedése. A tragédia hatására megváltoztak az Észak-atlanti személyszállítási feltételek, és egy sor új biztonsági intézkedést vezettek be a hajózásban.

2012. április 15-én lesz a Titanic katasztrófa 100. évfordulója - ebből az alkalomból 51 fotóval emlékezünk a történelem leghíresebb hajójára. Kattints, és nézd meg az összeset!

Forrás : http://www.startlap.hu/  
  Tovább

                                        Titkos Titanic 

Síri sötétségben alussza álmát az Atlanti-óceán északi részén. Rozsdaette acéldarabjai jókora, négy négyzetkilométernyi területen szóródtak szanaszét a hepehupás aljzaton. Minden idők legnagyobb hajója holtában is csupa rejtély. Most olyan új képek készültek róla, amelyek talán fölfedhetik minden titkát.
Írta: Hampton Sides
Az elmúlt néhány évben James Cameron, Paul-Henry Nargeolet és mások is jó minőségű, éles  felvételeket rögzítettek a maradványokról, mégsem derült ki sok újdonság a Titanic végóráiról. Rosszak odalent a látási viszonyok, keveset tár föl a lámpafény; egészen a közelmúltig lehetetlen volt pontosan fölmérni, merre szóródtak szét a roncs darabjai, egyáltalán: mi minden hever az aljzaton. Nemrégiben viszont nagyot változott a helyzet. 
William Lange, a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet (WHOI) kutatója különös, kinagyított kép fölött álldogál egy műszerekkel telezsúfolt lakókocsiban. A Titanic sírhantjának térképe valójában hangradaros mérések eredménye; Lange-nek hosszú hónapok vesződséges munkájával sikerült egybeszerkesztenie a sok ezer felvételt. 
Földöntúli a látvány – első pillantásra a Hold felszínét idézi. Az óceáni aljzat csupa seb: olvadó jéghegyek alásüllyedő tömbjei ütöttek milliónyi krátert a tengerfenékbe az évezredek során. Ám ha közelebbről is megvizsgáljuk a képet, kiderül, hogy mesterséges eredetű törmelék: roncsdarab, használati tárgy, ilyen-olyan holmi is tömérdek hever az aljzaton. Lange megmarkolja az egeret, a kurzort a térkép egyik szeletére viszi, majd kattint: optikai képet vetít a hangadatokból nyert felvételre, hogy élethűbbé tegye. Ahogy fokozza a nagyítást, egyre jobban kirajzolódik a Titanic orra, az első kémény helyén ásító sötét lyuk, még egy nyílásfedél is látható lesz száz méterrel északabbra, félig az iszapba fúródva. Minden parányi részlet, a hajókorlát darabjába kapaszkodó fehér rákocska is tisztán kivehető a képen. 
A teljes cikket elolvashatja a magazin 2012. áprilisi lapszámában.
 További képek Tovább >>> 


                                              Titanic a Wikipedián 

Az RMS Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító ha. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, és kora legnagyobb utasszállító óceánjárója volt, mégis első útján, 1912. április 14-én összeütközött egy jégheggyel, és hajnalra elsüllyedt. Ezek tették világhírűvé. Egy óceánjáró hármas második hajójaként a Titanicot és testvéreit heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására tervezték a White Star Line társaság számára.
A hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban. Első útján (az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourgba, onnan az írországi Queenstownba (1921-től Cobh), és végül az Egyesült Államokba, New York Citybe), 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 2:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt.
A Titanicot a konkurens Cunard Line hajózási társaság két óriáshajója, a Lusitania és Mauretania vetélytársának szánták. A Titanic és testvérhajói, az RMS Olympic és a Gigantic lettek volna a leghosszabb óceánjárók, amelyek egyben a legnagyobb luxussal is szolgálnak (a Gigantic nevét a Titanic katasztrófája után Britannicra változtatták).
Részletes beszámoló tovább >>> 

                                Titanic 100 a National Geogrhafic Channelen  

Száz éve süllyedt el az RMS Titanic - a National Geographic Channel Robert Ballarddal, James Cameronnal és három vadonatúj dokumentumfilmmel emlékezik meg a történelem leghíresebb hajószerencsétlenségéről.


Meg lehetett volna menteni az utasokat a jéghegyre való áttelepítésükkel? Igaza van annak a forradalmi elméletnek, mely szerint egy ritka - a jéghegyet az őrszem elől kitakaró - légköri jelenség vezetett a tragédiához? És: lehet, hogy a Titanic száz év elteltével újabb katasztrófa elé néz?? A Nat Geo meghökkentő, vadonatúj kérdésekre meghökkentő, vadonatúj válaszokat ad lebilincselő műsoraiban!

A Titanic és James Cameron című kétórás műsorban az Oscar-díjas rendező száz év bizonytalansága és találgatásai után arra keres végső választ, hogy miért kellett elsüllyednie az „elsüllyeszthetetlen" óceánjárónak, és hogy a hajó egyik darabja miért fekszik oly távol a roncs többi részétől. A Bob Ballard: Mentsük meg a Titanic-ot! című dokumentumfilmben a roncsot 1985-ben megtaláló Dr. Robert Ballarddal találkozunk, aki többek közt túlélők és áldozatok családtagjaival beszélget, valamint felméri, hogy mit kellene tenni a pusztulófélben lévő híres roncs megmentéséért. Végül a Titanic: az ügy lezárva című alkotásban Tim Maltin történész olyan - friss és meghökkentő - kutatási eredményeket tár a nyilvánosság elé, melyek teljesen új fényben világítják meg a tragédia éjszakáján történteket...

FILMEK

  • A Titanic és James Cameron film

    A Titanic és James Cameron

    Száz évvel a Titanic elsüllyedése után az Oscar-díjas rendező - és egyben a National...
  • Bob Ballard: Mentsük meg a Titanic-ot! film

    Bob Ballard: Mentsük meg a Titanic-ot!

    Száz évvel azután, hogy az Atlanti-óceán fagyos vizében jéghegynek ütközött... 

    Bővebb információ a Titanicról magyar nyelven itt >>> 

    További információ a Titanicról itt >>> 

    Magyarok mentették meg a Titanic hajótörötteit teljes cikk >>>

    Fantasztikus látvány: Nézze meg a Titanicot! [videóval] ITT >>> 

    Időutazás a Titanic farvizén . Teljes cikk >>>

    Hirek a Titanicró Hirkeresőn itt >>> 

     

      Veszélyes játékot űznek a Titanic-emléktúra gazdag utasai? 
    Ezen a héten lesz 100 éves minden idők egyik legemlékezetesebb tömegkatasztrófája, aminek apropóján rendhagyó luxushajózást szervez egy cég ugyanazon az útvonalon. Vajon mit szól mindehhez a sors?
    A Southampton kikötőjéből kifutó MS Balmoral óceánjárót egy angol utazási iroda indítja el azzal a céllal, hogy a fedélzetére jegyet váltók nagyon hasonló körülmények között hajózzák végig ugyanazt az útvonalat, mint amit a Titanic utasai pontosan egy évszázaddal ezelőtt. Az autentikusságot ráadásul még azzal is erősítik, hogy a hajón akkori, XX. század eleji etikett lesz érvényben, valamint a tízes évek ételei és zenéi várják majd a vendégeket, akik közül sokan korabeli kosztümöt is húznak, mint ez a pár itt.
    A túrára 13 ezer dollárba (megközelítőleg hárommillió forintba) kerültek a jegyek, és a Titanic-téma jómódú mániákusai alighanem két kézzel is kaptak utánuk, hiszen ennél komolyabb élményt keresve sem találnának maguknak. A hajóút gondolata azonban legalább ennyire lehet rémisztő azoknak, akik akár csak egy kicsit is babonásak. Mert - ahogy a Gawker újságírója is fogalmaz - az MS Balmoralon bizonyára mindenki tökéletesen biztonságban fogja érezni magát, csakhogy ne feledjük, 1912-ben is pont ezzel a megnyugtató tudattal szálltak fel az utasok a White Star Line társaság monstrumára, amit ráadásul elsüllyeszthetetlennek kiáltottak ki.

    Kíváncsi utódok

    És ha mindez még nem kísértené eléggé a sorsot: a hírek szerint a fedélzetre egykori áldozatok leszármazottai is vásároltak jegyet. És azt mondtuk már, hogy a tragédia észak-atlanti óceáni koordinátáihoz is pont akkor fognak megérkezni, mint a Titanic, április tizennegyedikén éjfél környékén?
    A túrára befizető bowler-kalapos férfiak és tollas fejdíszű nők mégis azt mondták, nem félnek attól, hogy bármi bekövetkezne. Jane Allen, akinek mézeshetekre indult dédnagybátyja száz éve odaveszett a szerencsétlenségben, de dédnagynénije túlélte, úgy nyilatkozott a BBC-nek: nem gondolja, hogy kísérteties lenne ez a hajóút. „A világ számos helyén jártam első és második világháborús temetőkben, mert úgy gondolom, mindig fontos emlékeznünk” - mondta
  • Tovább >>> 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése